WEB PORTAL - MODELIRANJE U EKOLOGIJI  
mailto:legovic@rudjer.irb.hr
FIRST PAGE  
Kad imate problem za koji Vam nitko ne moze pomoci, ne ocajavajte. Javite se. Pomoci cu ili cu naci onoga koji ce Vam pomoci. T. Legovic
 
WEB PORTAL: Modeliranje u ekologiji
T. Legovic, M. Jusup, J. Klanjscek i studenti, Prijedlog IT projekta MZOS, 2004.
 
Digitalni udzbenik
 • > Udzbenik ce sadrzavati teoriju, primjene i primjere za domacu zadacu. U pocetku ce imati slijedece dijelove:
  1) Rast populacije organizama u mirnom neomedjenom okolisu. Prvi zakon rasta populacije: diskretan i kontinuirani oblik Malhusova zakona.
  2) Rast populacije u mirnom ogranicenom okolisu, Verhulstov rast. Strategije izlova populacije. Strategija odrzivog izlova. Maksimalna odrziva brzina eksploatacije (Maximum Sustainable Yield). Bang-bang kontrola.
  3) Dinamika populacije u periodickom okolisu. Maksimalna usrednjena odrziva brzina izlova (Max. Average Sust. Yield - MSAY).
  4) Vrste slucajnog okolisa. Dinamika populacije us slucajnom okolisu. Strategije izlova i MSAY.
  5) Na ovoj planeti i drugdje u svemiru se izolirane populacije nalaze u okolisu koji je kombinacija prethodnih karakteristicnih okolisa. Primjeri.
  6) Uvod: Sustav od dvije vrste ili populacije. Interakcije: kompeticija, amenzalizam, kooperacija, komenzalizam, plijen-predator, domadar-parazit.
  7) Plijen-predator. Model Volterre. Izlov i princip Volterre. Primjena na Jadransko more: 1911-1924 i 1948-1998. Volterra-Verhulstov model. Volterra-McArthurov model (Volterrin model sa Michaelis-Menten-Monodovom interakcijom). Izlov u ostalim modelima. MSAY u mirnom okolisu sa razlicitim intenzitetima lovackog napora na plijenu i predatoru. Dinamika u periodicnom i slucajnom okolisu.
 • > 8) Model kompeticije. Amenzalizam. Izlov i uvjeti postojanja MSAY-a. Kompeticija u periodicnom i slucajnom okolisu.
  9) Kooperacija. Komenzalizam. Uvjeti postojanja MSAY-a.
  10) Jednostavni ekosustavi u moru, jezerima i rijekama.
  11) Dinamika fitoplanktona u jezeru i rijeci. a) Pojava "cvjetanja" u morima, rijekama i jezerima i mogucnosti predvidjanja. b) Pojava ogromnih kolicina zelatinoznih tvari i njena sudbina. c) Pojava intenzivne hipoksije na dnu i masovni mortalitet pridnenih organizama. d) Primjena na gornji Jadran. e) Opce poznate metode kontrole i njihova neefikasnost. e) Uvod u metode kontrole koje ce se primijenjivati u buducnosti.
  12. Specijalni jednostavni ekosustavi.
  13. Model hranidbenog lanca. Izlov najviseg predatora i bilo kojeg drugog clana lanca. Kontrola lanca uz izlov kombinacije clanova. Utjecaj eutrofikacije na biomasu clanova lanca.
  14. Model kruzenja tvari u ekosustavu. a) Hranjiva tvar, fitoplankton i bakterije. b) Hranjiva tvar, fitoplankton, zooplankton i bakterije. Izlov i MSAY.
  15. Kompliciraniji ekosustavi u moru, jezerima i rijekama.
  16. Modeli ekoustava na tlu: suma, livada, savana, pustinja. Model sukcesije.
  17) Zatvoreni ekosustav za odrzavannje zivota posade tijekom dugih interplanetarnih misija (Klanjcek i Legovic, 2001). Primjena za Misiju na Mars.
Rjesenja zadataka Kolegiji na Webu
 • > Prvo ce doci zadaci koji se mogu rijesiti olovkom na papiru. Zatim ce doci zadaci koji se mogu rijesiti simulacionim paketima koje ce student naci u okviru Aleksandrine. Napokon ce doci lista zadataka koje studenti mogu uzeti za seminare i teme za diplomske radnje, magisterije i doktorate.
 • > Nakon usvojenih predavanja i zadataka, pozeljno je pogledati digitalne knjige kolegija na Webu. Prvo ce doci najljepsi kolegij na Webu kako bi se jednostavniji koncepti sa predavanja mogli lako identificirati. Zatim dolaze napredniji kolegiji i na kraju baze znanstvenih radova.
Studenti i njihovi radovi Tvrtke i njihovi poslovi
 • > Za strucnjake u tvrtkama: treba Vam student koji bi mogao u slobodno vrijeme napraviti analizu za Vas, mozda ga zelite zaposliti preko ljeta ili po zavrsetku studija. Ovdje ce se nalaziti e-mail adrese studenata i njihovih seminara kako biste vidjeli sto oni za Vas mogu uciniti. To je korisno i za studente kako bi se ugledali na radove svojih kolega
 • > Student ste koji trazi posao ili se naprosto zelite upoznati sa tvrtkama koje trebaju pomoc iz modela u ekologiji, procjena utjecaja na okolis ili upravljanja okolisem ( nacionalnim parkovima, parkovima prirode, okolisem tvrtke, dijelom okolisa unutar zupanije, urbane ili ruralne sredine). Ovdje ce se naci kontakti na takove tvrtke ukljucivsi institucije kao sto je Ministartsvo zastite okolisa, prostornog uredjenja i graditeljstva.
Studiji, seminari i konferencije Drustva i institucije
 • > Radite u tvrtki ili upravo zavrsavate dodiplomski studij i zelite studirati do doktorata - sto je nuzno i prijeko potrebno svakome. Ovdje cemo staviti listu magistarskih i doktorskih skola koje je moguce zavrsiti uz rad. Danas se doktorat smatra zavrsetkom osnovnog i pocetkom cjelozivotnog obrazovanja. U svrhu ovog drugog sluze seminari i konferencije, pa cemo priloziti i njihovu listu. Na njima se razmatraju tek dovrseni istrazivacki projekti, nove i mocnije metode, upoznaju se prijatelji koji ce Vam pomoci kad nitko u Vasoj okolini to ne bude mogao. Konferencije su veoma vazni dogadjaji u zivotu strucnjaka.
 • > Postoje drustva koja komuniciraju preko svojih servera. Tu je prije svega International Society for Ecological Modelling (T. Legovic, potpredsjednik) i European Society for Ecological Modelling Society (T. Legovic, predsjednik). Oni organiziraju konferencije i odrzavaju diskusione grupe na mrezi. Takodjer na mrezi imaju najvecu postojecu bazu ekoloskih modela. Osim toga, postoje liste clanova sa njihovim specijalizacijama pa se lako moze konzultirati autor svakog modela, metode ili pak znanstvenik koji o tim metodama zna najvise.