ALEKSANDRINA STATISTIKA - Najveca biblioteka slobodnog softvera i kolegija za statistiku  
mailto:legovic@rudjer.irb.hr
FIRST PAGE  
Kad nadjete koristan a slobodan paket javite T. Legovicu
 
ALEKSANDRINA STATISTIKA - Biblioteka najboljih slobodnih programa za statistiku na Webu
T. Legovic, B. Hackenberger i studenti, Prijedlog IT projekta MZOS, 2004
 
Softverski paketi Kolegiji na Webu
  • > Poceti cemo sa listom od 35 slobodnih paketa koji ce Vam pomoci vec od prvih koraka u statistickim analizama podataka pa sve do doktorata. Jasno, moci cete povuci (downloadati) pakete na svoje racunalo. Kraj svakog paketa biti ce detaljan opis za koje je analize koristan i pouzdan. Tu ce takodjer biti i uputa za koristenje. Bez dobrih uputa s karakteri- sticnim primjerima, ucenje se svodi na pokusaj-i-pogresku, a to je mucno i neefikasno.
  • > Ovdje ce na prvo mjesto doci kolegiji koji ce Vas uvesti u statistiku na lijep i ocaravajuci nacin. Zatim cemo staviti kolegije uz pomoc kojih cete otkriti skrivene pojave u vasim podacima ma kako oni na prvi pogled beznadno izgledali. Jasno, analize cete napraviti uz softverske pakete na ovoj stranici.
Statisticari Radovi na mrezi
  • > Pokusali ste sve sto ste znali ali ne ide? Vise nikada necete biti sami. Tu ce doci popis statisticara koji ce odmah identificirati sto Vas muci te ponudit kratak i jasan savjet.
  • > Kad udjete dovoljno duboko u statistiku, bilo bi korisno procitati radove koji su nastavak kolegija, odnosno koji donose metode i rezultate specijalnih obrada podataka. Tu cete naci neke od tih radova, no sigurno ne sve. Na kraju cemo staviti veze na veci broj ostalih radova i baza gdje cete naci jos veci broj radova.
Studenti i njihovi radovi Tvrtke i njihovi poslovi
  • > Recimo da radite u tvrtki i hitno Vam treba student koji bi mogao u slobodno vrijeme napraviti analizu za Vas ili ga zelite zaposliti preko ljeta ili po zavrsetku studija. Ovdje cete naci naci e-mail adrese studenata koji su zavrsili kolegij iz statisticke ekologije a rado bi Vam pomogli.
  • > Student ste koji trazi posao ili se naprosto zelite upoznati sa tvrtkama koje trebaju pomoc iz statistickih metoda u ekologiji, procjena utjecaja na okolis ili upravljanja okolisem ( nacionalnim parkovima, parkovima prirode, okolisem tvrtke, dijelom okolisa unutar zupanije, urbane ili ruralne sredine). Ovdje cete naci kontakte na takove tvrtke i institucije ukljucujuci programe Ministartsva zastite okolisa, prostornog uredjenja i graditeljstva.
Studiji i konferencije ZLATNA PRAVILA + Stipendije
  • > Radite u tvrtki ili upravo zavrsavate dodiplomski studij i zelite studirati do doktorata - sto je prirodno, nuzno i prijeko potrebno svakome. Ovdje cemo staviti adrese doktorskih skola koje je moguce zavrsiti uz rad. Danas se doktorat smatra zavrsetkom osnovnog i pocetkom cjelozivotnog obrazvanja. U svrhu ovog drugog sluze konferencije. Na njima se razmatraju tek dovrseni istrazivacki projekti, nove i mocnije metode, upoznavaju se prijatelji koji ce Vam pomoci kad nitko u Vasoj okolini to ne bude mogao. Konferencije su jako vazni dogadjaji u zivotu strucnjaka.
  • Posao? Gornje se Vas ne tice. Zasto ? Vrijedan ste student koji je doprinio ovim stranicama ali iako ste trazili, Vama jednostavno nitko nije ponudio nikakav posao. Ova je zemlja prepuna nezaposlenih ljudi i naci posao nije lako. Za Vas cemo ovdje staviti ZLATNA PRAVILA kako dobiti posao u kojoj god tvrtki Vi pozelite ili jos bolje kako sami mozete zapoceti vlastiti posao. Nemoguce? Samo na prvi pogled. A, mozda zelite stipendiju na prestiznom stranom sveucilistu? Ovdje cemo dati listu mjesta koja ce Vas rado primiti! Kad tamo zavrsite studij, u Hrvatskoj ce Vas dobre tvrtke rado zaposliti. Ne vjerujete? Pokazat cemo primjere kako se to radi.